,

Review ‘In Stock Cooking’

Review boek 'In Stock Cooking'

Als Slanke Sloeber, maar ook als eeuwige wereldverbeteraar, vind ik het zonde om eten zomaar weg te gooien. Ik deel via mijn blog dan ook regelmatig tips over wat je kunt doen met kliekjes, of met fruit wat net iets te lang in de fruitschaal ligt. Wat werd ik dan ook blij van het boek ‘In Stock Cooking‘! Hierin staan namelijk nog veel meer tips en recepten die ervoor zorgen dat je nog duurzamer om kunt gaan met voedsel.

Voedselverspilling tegen gaan – waarom dan?

Wist je dat wereldwijd maar liefst een derde van al het voedsel wordt verspild? 5% van die verspilling wordt gedaan door de supermarkten, 14% vanuit de horeca. De producenten zijn verantwoordelijk voor 39% en het grootste aandeel ligt bij de consumenten (wij dus!) met maar liefst 42%!

Het verspilde voedsel heeft bij elkaar een waarde van minimaal 4,5 miljard euro. En dan te bedenken dat er op onze aardbol miljoenen mensen zijn die niet genoeg te eten hebben! Daarnaast is voedselverspilling, zo kun je in ‘In Stock Cooking’ lezen, ook nog eens verantwoordelijk voor 5% van onze uitstoot aan broeikasgassen.

Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die hier wat aan willen doen en Instock is daar een van.

Over Instock

Het boek ‘In Stock Cooking‘ (aff.) is een initiatief van een aantal zeer enthousiaste ondernemers die zelfs een restaurant startten waar ze gerechten serveren vanuit diezelfde filosofie: voedselverspilling letterlijk en figuurlijk op de kaart zetten. Dit restaurant heet Instock en telt inmiddels al 3 filialen in Nederland én een foodtruck en cateringservice. Met producten die over zijn bij plaatselijke Albert Heijns en andere producenten, stellen de chefs van Instock steeds weer een nieuw menu samen, wat dus elke keer weer anders is. Op de website van Instock wordt bijgehouden hoeveel kilo’s aan voedsel ze tot nu toe hebben gered.

In Stock CookingIn Stock Cooking

Met het ‘In Stock Cooking’ kunnen consumenten leren om ook thuis de strijd tegen voedselverspilling aan te gaan. Zoals gezegd is de consument voor het grootste aandeel van de wereldwijde voedselverspilling verantwoordelijk, dus het kan geen kwaad als wat meer mensen dit boek aanschaffen. En daarbij: wist je dat je hiermee zo’n €350 per huishouden per jaar kan besparen? Dat is niet weinig!

Het boek is zo opgezet dat je in eerste instantie bewust wordt van wat er gaande is in de wereld op het gebied van voedselverspilling en het maakt je tegelijkertijd enthousiast om er wat tegen te gaan doen. Met handige tips kun je meteen aan de slag om je ‘afval’ een tweede leven te geven. Tevens worden er eeuwenoude conserveringstechnieken als inmaken, fermenteren, drogen, pekelen, konfijten en roken op een eenvoudige manier uitgelegd. Zodat je er helemaal zelf mee aan de slag kunt dus. Want echt, het blijkt allemaal helemaal niet zo moeilijk!

Komkommers in de aanbieding? Koop extra in en maak er een pickle van voor bij je volgende borrelhap. Een flinke oogst met de radijsjes van je moestuinpotjes? Ook die kun je vanaf nu langer bewaren en verschillende andere smaakjes geven. Een overrijpe banaan in de fruitschaal? Drogen, die hap!

Kortom: genoeg te experimenten en te creëren. Daarnaast staan er in ‘In Stock Cooking‘ (aff.) ook weer een heleboel lekkere recepten die je kunt maken met je geconserveerde voedsel.

Are you ready to rescue food?

Als je antwoord op bovenstaande vraag – waarmee de tekst op de achterkant van het boek begint – ‘ja’ is, dan is dit boek zeker wat voor jou! Het leertje je namelijk op leuke, creatieve manieren hoe er zo min mogelijk voedsel in de afvalbak belandt.

 

Waarom zou jij dit boek willen?

~ Advertentie Bol.com ~

28 antwoorden
 1. Miranda
  Miranda zegt:

  Ik wil het graag winnen omdat ik al goed bezig ben met gezond eten.. alleen eet ik vaak anders dan de rest vh huis.. oftewel ik houd wel eens restjes over.. dus.. gaat het idd de prullenbak in.. vooral omdat ik geen grote vriezer heb om het erin te kunnen doen.

  Beantwoorden
 2. Laura (100%healthy)
  Laura (100%healthy) zegt:

  Dit boek spreek me erg aan.
  Zeker omdat ik ga beginnen met zo goedkoop en gezond/ duurzaam te gaan koken inkopen.
  Alle tips zijn welkom.
  Ik wil zeker een gokje wagen.
  Om mee te doen.

  Beantwoorden
 3. Rosa
  Rosa zegt:

  Toffe winactie! Lucy en ik, alias YourMealPlanners, willen de strijd tegen voedselverspilling aangaan met onze weekmenu’s!
  Dus zo inkopen dat je zo min mogelijk weg gooit! En dit boek zou toch echt super inspiratie zijn :):)

  Beantwoorden
 4. Madelon
  Madelon zegt:

  Het lijkt me erg leuk om dit boek te winnen! Sinds vorig jaar ben ik mijn reis begonnen naar wat kilo’s minder! Tot nu toe gaat het erg goed en ook mijn moeder heb ik inmiddels met mij mee! 1 probleem, het blijft een opgave om goed in te schatten hoeveel eten je nu moet bereiden aangezien wij met 4 zijn maar wij twee veel minder eten!
  Bovendien vinden wij het erg zonde om de rest van het eten weg te gooien! Het boek lijkt mij daarom ook een inspiratie bron om zo goed mogelijk met het eten om te gaan

  Beantwoorden
 5. Dominique Dreeijers
  Dominique Dreeijers zegt:

  Ik zou het boek echt heel graag willen hebben! Vind het zo zonde om voedsel weg te gooien en probeer hier ook al wel bewust mee bezig te zijn. Als je mijn instagram bekijkt (do_licious_food) zie je dat ik hier af en toe ook bewust mee bezig ben door het maken van een kliekjes lunch bijvoorbeeld! Maar ik denk dat het altijd beter kan en dat je er nog bewuster bij na moet denken en daarom zou ik graag het boek willen winnen!!

  Beantwoorden
 6. Inge
  Inge zegt:

  Ik zou dit graag voor mijn moeder (maar eigenlijk ons hele gezin) willen winnen. Ze maakt vaak ‘recyclingsrecepten’ als de bananen bijvoorbeeld weer bruin zijn, maar we eten nu zo vaak banenbrood dat een alternatief welkom zou zijn 😉

  Beantwoorden
 7. Kim
  Kim zegt:

  Wat een gave winactie!! Dit boek zou super zijn voor mij omdat ik vanaf volgende maand start met het geven van voedingsadviezen en tips binnen het bedrijf waar ik werk. Tevens starten we met het organiseren van een ontbijt voor eenzame ouderen die weinig geld te besteden hebben. Hoe leuk zou het zijn om dan het goede voorbeeld te kunnen geven en samen de strijd aan te gaan tegen voedselverspilling. I’m in!

  Beantwoorden
 8. Francien
  Francien zegt:

  Wat een goed en fijn artikel om te lezen! Ik denk dat wij mensen vaak denken al goed bezig te zijn, maar ik geloof dat er altijd iets te leren valt. Ik zou hem graag winnen om nog bewuster te worden van wat ik kan doen om geen voedsel te verspillen. Het lijkt me een enorm interessant boek, maar ook heel mooi om iets bij te kunnen dragen. Ik maak zelf regelmatig kliekjes en vind het heerlijk hiermee te experimenten. Ik kan alleen nog veel leren en zou dit graag doen met dit mooie boek. 😊

  Beantwoorden
 9. Priscilla
  Priscilla zegt:

  Ik zou dit boek zo graag willen winnen omdat ik echt een genieter ben van eten maar toch altijd verkeerd inschat hieveel ik nodig heb en er doodziek van ben als het de prullenbak in gaat…

  Beantwoorden
 10. Sandra
  Sandra zegt:

  Wat een leuke actie! Vind opzich dat we goed bezig zijn voor het milieu. Maar het kan altijd beter. Ben vooral erg benieuwd naar hoe je beter om kan gaan met restjes. Probeer al zoveel mogelijk toch nog te gebruiken maar er verdwijnt toch nog veel teveel in de kliko.. en dat is zoo zonde..

  Beantwoorden
 11. Kim
  Kim zegt:

  Ook ik zou het boek wel graag willen winnen. Sinds enkele jaren word ik steeds bewuster van de voedselverspilling bij ons in huis en probeer ik dit ook zoveel mogelijk te verminderen. Kliekjes als lunch, smoothies van overrijp fruit. Alleen zijn er denk ik nog veel meer mogelijkheden, en die staan, zoals ik uit je review begrijp, in dit boek.
  Nog meer bewustwording en nieuwe, goede tips zijn welkom!

  Beantwoorden
 12. Bianca
  Bianca zegt:

  Heel interessant boek lijkt me! Met een dochter die verschillende allergieën heeft kook ik vaak maaltijden in diverse variaties en houd regelmatig “restjes” over en weet nooit zo goed hoe ik dit beter kan aanpakken. We proberen zo gezond mogelijk te eten maar al die bakjes die in de koelkast achterblijven 😦 ik kan dus wel hulp gebruiken!

  Beantwoorden
 13. Corianne
  Corianne zegt:

  Ik vind het belangrijk om verspilling tegen te gaan en bewuste keuzes te maken in aankopen en gebruik van producten. Kan uit dit boek vast veel leren en goede tips halen om te zorgen dat er geen eten de prullenbak ingaat!

  Beantwoorden
 14. Jolanda
  Jolanda zegt:

  Wat een mooie visie; gezond, budgetvriendelijk, milieuvriendelijk! Wauw! Helemaal samengevat wat ik mooi en belangrijk vind. Het boek zou me wel een super steun in de rug geven om beter de strijd tegen verspilling aan te gaan! 💪🏻

  Beantwoorden
 15. Ancy Vanschooren
  Ancy Vanschooren zegt:

  Ik ga binnenkort alleen wonen en wil zowel voor het milieu als voor mijn portemonnee voedselverspilling tegengaan!
  Ik vind het nu al super om met restjes een heerlijk gerecht klaar te maken maar wil er zoveel meer over weten!

  Beantwoorden
 16. Marian Berger van Meer
  Marian Berger van Meer zegt:

  Wow super! Ben zelf tegen voedsel verspilling en heb een hekel aan voedsel weg te gooien!! Hoop uit deze boek heel veel inspiratie uit te kunnen halen wat je nog meer met eten kan doen zonder het meteen weg te gooien. Dat zou echt geweldig zijn om uit dit kunnen leren ben hier erg nieuwsgierig naar .

  Beantwoorden
 17. Elise (liefde voor eten)
  Elise (liefde voor eten) zegt:

  Wat een goed boek! Ik denk dat veel mensen hier nog veel van kunnen leren. Ik probeer mijn kinderen er ook bewust van te maken want ik vind het heel belangrijk om zo min mogelijk voeding te verspillen. Zelf heb ik het vanuit huis ook meegekregen. Mijn opa’s en oma’s hebben de oorlog meegemaakt en dat merkte ik in hoe mijn ouders met voedsel om gingen. Voedsel wordt vaak als vanzelfsprekend gezien maar dat is het voor veel mensen niet! Ik zou heel graag willen winnen om nog meer bewust te worden en alle tips zijn mooi meegenomen!

  Beantwoorden
 18. Emma
  Emma zegt:

  Ik wil dit boek heel graag winnen, zelf doe ik al mijn uiterste best om zoveel mogelijk de voedselverspilling bij mij thuis tegen te gaan en dus zo min mogelijk voedsel weg te gooien, maarrr bij mij in het café waar ik werk gebeurt dit nog teveel en te makkelijk. Mijn baas gooit sinds kort wel veel groentes met beurse plekken door de soep, maar er beland nog steeds téveel eten in de container aan het eind van de dag. Ik wil door dit boek niet alleen consumenten maar ook horeca bewust maken van het feit wat er met al dat voedsel gedaan kan worden, want het begint bij jezelf, dus ook in ons café! (en ik wil zeggen dat ik je super inspirerend vind :))))))

  Beantwoorden
 19. Annelies
  Annelies zegt:

  Ik kan dit boek wel gebruiken aangezien mijn moestuintjes verzameling een tikje uit de hand is gelopen en ik het zonde zou vinden als er 5 kroppen sla, 8 cherrytomaatplanten, 5 paksoi’s, rucola en kilo’s wortelen staan te vergaan terwijl ze ook heerlijk opgeduikeld kunnen worden (op een ander moment)! Ik ga er tenminste vanuit dat mijn stadstuintje zeer productief is dit jaar!

  Beantwoorden
 20. Elma
  Elma zegt:

  Wat Leuk! Ik vind het een uitdaging om in mijn eenpersoons huishouden zo creatief mogelijk om te gaan met restjes en zo weinig mogelijk weg te gooien. Maar kan nog altijd leren dus doe graag mee

  Beantwoorden
 21. Marloes
  Marloes zegt:

  Ik zou het heel graag willen winnen omdat ik me eigenlijk al langere tijd inzet tegen voedselverspilling. Zo ben ik als vrijwilliger bij Buurtbuik betrokken, waarmee we overgebleven eten ophalen bij supermarkten en groenteboertjes. Hiermee maken we dan een maaltijd voor iedereen in de buurt die dit nodig heeft of behoefte heeft aan sociaal contact. Dit boek kan ons enorm helpen om nog beter gebruik te maken van het overgebleven eten!

  Beantwoorden
 22. Cemre
  Cemre zegt:

  Ik ben enkele maanden geleden begonnen met mijn gezonde leefstijl. Ik bereid dagelijks mijn maaltijden voor de volgende dag. Ik zorg ervoor dat ik elke zondag een eetschema heb voor de week waarna ik mijn boodschappen doe. Op deze manier probeer ik te voorkomen dat ik producten te kort kom. Echter heb ik me nooit verdiept in het voorkomen van verspilling en wat hiervan de effecten zijn. Ik denk dat dit boek een mooie aanvulling is op mijn bewuste leeftstijl!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *