, , ,

Review boek ‘Lekker voor weinig’

Review boek 'Lekker voor weinig'

Als Slanke Sloeber ben ik natuurlijk altijd op zoek naar gezonde budget recepten en tips. Een paar weken geleden stuitte ik tijdens mijn zoektocht op het boek ‘Lekker voor weinig. 56 gezonde en betaalbare recepten‘. Dit is een uitgave van het voedingscentrum, dat in samenwerking met het Nibud in stand is gekomen. Naast al die lekkere gezonde budget recepten, bevat het boek een hoop handige tips en wordt, naast de voedingswaarden, ook de richtprijs per persoon gegeven bij elk recept. Meer weten? Lees gauw verder!

Lekker gezond voor weinig

Zoals gezegd in de ondertitel, bevat het boek 56 gezonde en betaalbare recepten. Dit zijn recept voor elk moment van de dag, van ontbijt tot avondeten, die eenvoudig zijn klaar te maken voor echt iedereen. Daarnaast worden er drie voorbeelden van dagmenu’s gegeven, voor elk seizoen. Heel handig als je niet zo goed weet hoe je al die gezonde recepten kunt inplannen. Wat mij opviel is dat de recepten niet alleen erg lekker zijn, maar dat er ook echt een aantal verrassende en originele recepten in zitten. Bijvoorbeeld dit recept voor Broodbakjes met groente-eierragout. Andere recepten zijn weer goeie reminders voor een lekkere en eenvoudig klaar te maken gezonde maaltijd, die je het gevoel geven van “dat ik daar zelf niet op ben gekomen”. En allemaal zijn ze de moeite waard om klaar te maken. Als je het al een moeite mag noemen 😉

Zelf heb ik al een aantal gerechten uit het boek klaargemaakt. Twee ervan mag ik al met jullie delen: de Courgettesoep en het eerder genoemde Broodbakje met groente-eierragout.

Slimme bespaartips

Maar het boek ‘Lekker voor weinig‘ (aff.) is veel meer dan een kookboek! Naast al die lekkere recepten krijg je ook nog eens heel veel slimme bespaartips. “Als je slim koopt, kookt en bewaart – en geen eten verspilt – kun je jaarlijks zo’n €130,- per persoon besparen. Voor een gemiddeld gezin is dit €300,-.” laat het Voedingscentrum in de inleiding weten. Dat is toch een hele goede reden om al die handige tips toe te passen! Je krijgt onder meer tips over koken met restjes en andere manieren om slim te koken, eten met aandacht, waar je op kunt letten tijdens de boodschappen, het maken van je eigen kruidenmixen en de ideale koelkastinrichting.

Prijs per persoon

Wat ik zelf heel handig vind is dat er bij elk recept wordt aangegeven wat de prijs is per persoon. Het gemiddelde van alle recepten in ‘Lekker voor weinig’ ligt rond de €2,- per persoon. Het goedkoopste ‘volledige’ recept (naast bijvoorbeeld een vinaigrette van 5 cent per persoon), is een budget lunch van slechts 20 cent per persoon: Crostini verdura. Het duurste gezonde recept uit het boek is Pasta met spinazie en noten (erg lekker!), ter waarde van €3,25 per persoon. Het grootste gedeelte ligt echter echt rond of onder de €2,-.

Conclusie

Boek ' Lekker voor Weinig' Wat mij betreft sluit dit boek helemaal aan bij de Slanke Sloeber lifestyle! Naast ‘alleen maar’ gezonde budget recepten, staat er echt heel handige en bruikbare tips in om te besparen op je boodschappen en je dagelijkse voeding. Daar hou ik van! Ook de richtprijs bij alle recepten vind ik erg prettig. Het geeft je wat meer inzicht in je uitgaven en je kunt er bovendien rekening houden bij het maken van je eetschema en boodschappenlijstje.

Daarbij merkte ik dat ik de eenvoud van de recepten erg fijn vond. In de hype van gezonde voeding vergeten we soms dat we echt niet altijd zo moeilijk hoeven te doen. Dit boek geeft eenvoudig klaar te maken recepten, gezond en betaalbaar, die echt prima zijn in te passen in een gezond voedingspatroon. Kortom: een aanrader!

Wat is jouw budgettip voor gezonde voeding?

~ Advertentie Bol.com ~

38 antwoorden
  1. Marian Berger van Meer
    Marian Berger van Meer zegt:

    Mij budgettip: als je eten over heb gebruik het dan nog een keer voor bv een salade of vries het in .
    Als je warm water wil pakken dan het eerste water dat nog niet warm is in een fles doen dan hoef je het eerste water niet weg te gooien!
    Pakjes vleeswaar kan je per 1 of 2 plakjes invriezen

    Beantwoorden
  2. Kristel
    Kristel zegt:

    Mijn tip geldt voornamelijk voor 1persoons huishoudens! Kook minimaal 2x in de week wat groots zodat je dit makkelijk kan invriezen en op drukke dagen kan opwarmen. Goed voor budget en je weet dat je gezond eet.

    Beantwoorden
  3. S_oraya
    S_oraya zegt:

    Mijn bespaar tip is; eet niet alleen.

    Richt een klein kookclubje op met je vrienden, familie of kennissen waarbij elke week 1 iemand kookt. Dit is niet alleen gezellig maar hiermee bespaar je ook. Je houdt vaak minder restjes over, je kan leuke recept ideeën uitwisselen en het daagt je vaak uit om creatief te zijn ?

    Beantwoorden
    • Layla - De Slanke Sloeber
      Layla - De Slanke Sloeber zegt:

      Hi Soraya,

      Gefeliciteerd, jij bent 1 van de winnaars! Ik heb je vorige week een e-mail gestuurd, maar ik denk dat deze in je spambox is beland. Daarom heb ik je vanmorgen nog maar een mailtje gestuurd, want het zou zonde zijn als je je prijs misloopt! Wil je je mail (en evt spambox) even checken? Thanks!

      Groetjes,
      Layla aka De Slanke Sloeber

      Beantwoorden
  4. Judith
    Judith zegt:

    Mijn budgettip is het volgende: ik koop altijd groenten en fruit van het seizoen, het is altijd verkrijgbaar en vaak voor een lage prijs. Daarnaast probeer ik (voor mij) nieuwe groentesoorten (vaak vergeten groenten) uit, zoals pastinaak of pompoen. Verder koop ik altijd ‘pure’ producten. Deze producten zijn niet voorverpakt/voorgemaakt en dus zo min mogelijk bewerkt! En tot slot koop ik ook nog gezonde voeding als het in de aanbieding is. Dit scheelt uiteindelijk ook erg veel in je budget!

    Beantwoorden
  5. Femke
    Femke zegt:

    Mijn budgettip is om te kijken of je de ingrediënten weer kan gebruiken voor in een ander gerecht de volgende dag. Op de manier hoef je niks weg te gooien en bespaar je geld ✨✨

    Beantwoorden
  6. Daphne Bellaard
    Daphne Bellaard zegt:

    Mijn tip is (en die we thuis ook veel gebruiken) ; haal vooral niet in huis waar je later een slecht gevoel bij kan hebben! Dit scheelt én een hele hoop geld, en je kan het sowieso niet eten als je er opeens zo’n trek in hebt. Dus bespaar je jezelf later het slechte gevoel. Win-win situatie!

    Beantwoorden
  7. Isabelle
    Isabelle zegt:

    Mijn budgettips zijn:
    * Maak meteen grote porties zodat je wat kunt invriezen voor een andere dag. Bespaar je ook meteen tijd wanneer je een drukke dag hebt en je geen tijd kwijt wilt zijn aan koken.
    * Kook met vrienden/familie en neem allemaal ingrediënten mee. Goedkoop & gezellig!

    Beantwoorden
  8. AnnaB
    AnnaB zegt:

    Mijn budgettip is,let op reclames in supermarkt,kook met restjes uit je koelkast een maaltijd,gooi niets weg maar houdt kliekjesdag of vries het in.

    Beantwoorden
  9. Dominique
    Dominique zegt:

    Mijn tip :1 koop alles op de markt, dat scheelt je al de helft.
    2 En kijk op de markt waar het goedkoopste is voordat je iets koopt.
    3 Maak van te voren een lijst met hetgeen wat je wilt eten.
    4 Koop het meteen in voor de hele week.
    5 al heb je eten over vries het in
    6 Geef in het ergste geval eten weg aan de mensen die het minder hebben (wij hebben namelijk een maatschappelijke stichting waar mensen die verslaafd zijn, bijstand en of tienermoeders zijn komen)

    Meer weet ik niet .. haha

    Gr

    Beantwoorden
  10. Twinslovehealth
    Twinslovehealth zegt:

    Wat leuk beschreven en wat een leuke win-actie! ?
    Onze budget tips:
    – let op de aanbiedingen in de folders.
    – plan je week met wat je ongeveer wil gaan maken.
    – en let in de supermarkt ook op of je geen goedkoper merk kan nemen.

    Beantwoorden
  11. Wendy
    Wendy zegt:

    Mijn budget tip- koop je groente en fruit bij de Turkse supermarkt in de buurt.
    Je kan alle producten los kopen, is van betere kwaliteit en de prijs is vaak goedkoper dan in de winkel.
    En het is nog leuker om ook weer nieuwe producten te ontdekken.

    Beantwoorden
  12. Mathilde
    Mathilde zegt:

    mijn tip is om de week vooruit te plannen en dan 1 keer boodschappen te doen, zo zorg je ervoor dat je alleen de dingen haalt die je van te voren hebt bepaald en dat je dus minder geld uitgeeft en nog belangrijker NOOIT BOODSCHAPPEN DOEN OP EEN LEGE MAAG (jammer genoeg gaat dat bij mij nog weleens mis haha)

    Beantwoorden
  13. Elja
    Elja zegt:

    Mijn budgettip:
    Veel (groene) thee drinken is goed, maar een zakje één keer gebruiken is zo zonde.
    Zet aan het begin van de dag thee en doe dat in een thermoskan die je op je werkplek of in het zicht zet. Win-win: je gebruikt het theezakje optimaal én je denkt eraan om genoeg te drinken!

    Beantwoorden
  14. Judith
    Judith zegt:

    In onze omgeving is geen supermarkt (15 minuten met de auto rijden). Ik heb daardoor van mijn ouders meegekregen om voor een hele week eten te kopen en het eten in te plannen. Hierdoor koop je alleen dingen die je nodig hebt. Ook heb ik geleerd om bijv. (seizoens)groenten te kopen die je makkelijk voor een andere maaltijd kan gebruiken (zoals wortelen of sla), maar ook te koken in grotere porties en dat in te vriezen (boerenkool).

    Beantwoorden
  15. Chantal
    Chantal zegt:

    Leuke actie! Lijkt mij een leuk boek ?.
    Mijn tip is om zelf een groentetuintje aan te leggen (hoeft niet groot te zijn, alle kleine beetjes helpen).
    Lekker, gezond en goedkoop!

    Beantwoorden
  16. Susan Muller
    Susan Muller zegt:

    Van de restjes groenten/vlees/vis kan je altijd een heerlijke soep maken broodje erbij en je heb een lekker maaltijd heerlijk met deze koude dagen

    Beantwoorden
  17. fitfooddani
    fitfooddani zegt:

    Wat een leuke actie!

    Ik plan 1x per week wat ik ga eten en laat dan gedurende de week veel producten terug komen, maar dan met een andere twist eraan, anders wordt het zo saai.. Ik vind eten weggooien ook heel erg zonde dus het is voor mij altijd meer een uitdaging wat ik er de dag erna weer maak. Groente en fruit van de markt zijn ook altijd een aanrader, vooral aan het eind van de dag.

    Beantwoorden
  18. Angela
    Angela zegt:

    Ik let op de aanbiedingen en stem daar mijn eten op af.
    Ook variëren met groentes doe ik vaak en als er dan toch iets overblijft wat ik niet gebruik kan je er altijd iemand blij mee maken

    Beantwoorden
  19. Carola
    Carola zegt:

    Grotere porties maken en dan invriezen! Ingredienten voor grotere porties zijn vaak voordeliger. Zoals laatst was er een aanbieding 1Kilo+1kilo gratis winterpeen. Dus heb ik een enorme pan hutspot gemaakt! En het bespaart je energie (lichamelijk en van de apparatuur).

    Beantwoorden
  20. Heleen
    Heleen zegt:

    – Grote porties koken en later die week het nog een keer eten of invriezen.
    – seizoensproducten kopen, of nog beter, zelf wat groente verbouwen in je tuin. Bonen, wortels en bieten nemen weinig plek in en in de zomer eten we daar drie keer per week van! Alleen de zaadjes hoef je aan te schaffen! Hetzelfde geldt voor kruiden, zelf verbouwen ipv elke keer wat kopen in de winkel.
    – eten voor de hele week plannen en dan zorgen dat je een beetje dezelfde ingrediënten nodig hebt zodat je grootverpakkingen kan kopen (scheelt weer verpakkingsmateriaal)

    Beantwoorden
  21. Willie
    Willie zegt:

    Mijn budgettip:
    Voor een hele week voor elke dag van tevoren de maaltijden vast stellen en daarvoor de boodschappen halen. Wanneer voor een bepaalde maaltijd verse producten nodig zijn waarvan iets over blijft, gebruik dit product dan ook in één van de andere maaltijden van die week. Probeer daarnaast het gewicht per product goed in te schatten dat per persoon wordt gegeten (wordt steeds makkelijker na wat oefenen) en koop eens diepvries groente, net zo lekker als verse maar goedkoper. Scheelt vaak ook nog eens tijd dus ook makkelijk wanneer je een snelle maaltijd op tafel wil zetten. Ik denk dat dit kookboek mij zeker gaat helpen bij het toevoegen van nieuwe gerechten aan mijn weekmenu’s en hopelijk geeft het ook inspiratie voor het besparen van geld tijdens het boodschappen doen.

    Beantwoorden
  22. Eefje de Kort
    Eefje de Kort zegt:

    Wat werkt bij mij is een goede planning. Maak een overzicht van wat je in een week nodig hebt, daarna de bonussen doorzoeken en daarmee maaltijden samen stellen en bij 1+1 gratis of dergelijke bonussen gebruik je vriezer.
    Maak een overzichtje van wat je in de vriezer hebt liggen en eet regelmatig je vriezer leeg ipv boodschappen doen.
    Daarnaast bestel ik mijn eten online zodat ik niet in de supermarkt in de verleiding kom voor allerlei lekkere dingen of aanbiedingen. Online staan ook altijd recepten om variatie te houden in je eetpatroon.
    Ik gooi bijna niks meer weg en bespaar elke week heel veel geld op boodschappen!! Het is even een planning maar heb er rust, regelmaat, een maatje minder en extra geld in de portomonee voor terug gekregen!

    Beantwoorden
    • Layla - De Slanke Sloeber
      Layla - De Slanke Sloeber zegt:

      Hi Eefje,

      Gefeliciteerd, jij bent 1 van de winnaars! Ik heb je vorige week een e-mail gestuurd, maar ik denk dat deze in je spambox is beland. Daarom heb ik je vanmorgen nog maar een mailtje gestuurd, want het zou zonde zijn als je je prijs misloopt! Wil je je mail (en evt spambox) even checken? Thanks!

      Groetjes,
      Layla aka De Slanke Sloeber

      Beantwoorden
  23. Stan
    Stan zegt:

    Ik zou dit boek graag willen winnen voor mijn vriendin. Zij is 15 kilo afgevallen en ik wil daarom voor haar graag dit boek winnen. Mijn budget tip voor gezonde voeding is altijd groenten en fruit kopen op de markt. Dit scheelt vaak veel geld en ook de kwaliteit is erg goed! Ook snijden wij onze groenten altijd zelf. Wij maken bijvoorbeeld onze spruiten altijd zelf schoon i.p.v. dat wij een zak schoongemaakte spruiten kopen. Het kost iets meer tijd, maar het scheelt zeker in budget!

    Beantwoorden
  24. Jacqueline ‘t Hart
    Jacqueline ‘t Hart zegt:

    Mijn budgettip is om van restjes een lekker soepje te maken! Je hebt altijd wel ingrediënten die bij elkaar passen en wat is er fijner in deze dagen dan een lekkere soep?

    Beantwoorden
  25. Niki
    Niki zegt:

    Let goed op seizoensproducten! En kook op basis daarvan je eten. Een groente kan in het ene seizoen veel meer kosten dan in het andere seizoen! Omdat het het ene seizoen in nederland groeit en het andere seizoen geimporteerd wordt. Daarnaast is het beter voor het milieu 😀

    Beantwoorden
  26. Silke
    Silke zegt:

    Mijn budgettips:
    – koop seizoensgroenten, hierdoor kan je al snel enkele euro’s besparen
    – wat groenten over van het avondmaal? Hier kan je makkelijk een maaltijdsalade mee maken door bv. wat quinoa toe te voegen of maak er soep van, altijd lekker!
    – let zeker ook op aanbiedingen in folders maar laat je niet vangen en koop alleen de dingen die je nodig hebt
    – maak op voorhand een planning wat je de week daarna gaat eten en maak een lijstje voor de winkel, hierdoor ga je ook minder snel dingen meenemen die je dus niet nodig hebt

    Beantwoorden
  27. Yvonne Drenth
    Yvonne Drenth zegt:

    Nooit met honger boodschappen gaan doen. Doe je dat wel, dan kom je al snel in de verleiding allerlei extra’s mee te nemen; vanalles wat eigenlijk niet zo gezond is, maar wat op dat moment wel heel aanlokkelijk is. Niet doen dus! Scheelt ongezond eten en geld! 😉
    En verder… Mealplanning is the best!

    Beantwoorden
  28. Melissa
    Melissa zegt:

    Besparen doe ik maar al te graag. Als ik dan ook heerlijk maaltijd op tafel kan zetten is dat helemaal geweldig. Mijn tip is let goed op de acties. zo kan je vaak veel groeten goedkoop krijgen. Ook soms voorsnijden en invriezen kan handig zijn.

    Beantwoorden
  29. Cindy
    Cindy zegt:

    Mijn budgettip; kook vers! Gewoon met kruiden in plaats van zakjes en pakjes, zelf schillen en snijden en noem zo maar op. Door dit te doen ga je bewuster om met de hoeveelheid, van wat je daadwerkelijk nodig bent of gebruikt.

    Beantwoorden
  30. Anja
    Anja zegt:

    Ik probeer vaak vlees te vervangen door bonen, peulvruchten, eieren (of vis). Dit zijn allemaal goedkope en voedzame eiwitbronnen. Vaak langer houdbaar. Ook kijk ik vaak naar huismerken in plaats van A merken. De voedingswaarden zijn veelal hetzelfde en het scheelt in prijs!

    Beantwoorden
  31. Esther
    Esther zegt:

    1 restjesdag per week!
    Bewaar alle restjes of vries ze in en creëer er 1 keer in de week een nieuwe maaltijd van.
    Opwarmen of wokken en cretief zijn!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *