,

Fruit drogen doe je zo!

Fruit drogen doe je zo!

Omdat ik tegen voedselverspilling ben, vind ik het geweldig om nieuwe dingen uit te proberen die ervoor zorgen dat ik geen ‘restjes’ hoef weg te gooien. Zo gooi ik vaak groenten en fruit wat overblijft in de juicer en bewaar ik restjes gekookte groenten meestal voor de lunch van de volgende dag. Dankzij het boek ‘In Stock Cooking’ leerde ik wat nieuws: fruit drogen. En wat bleek? Het is super eenvoudig om te doen, hartstikke lekker en je kunt het ook nog eens weken bewaren! Wil jij ook zelf fruit drogen? Lees dan gauw verder!

Fruit drogen volgens In Stock Cooking

Zoals gezegd is fruit drogen heel eenvoudig. Ik dacht altijd dat je er een speciale droogoven voor moest hebben, maar bij het lezen van ‘In Stock Cooking’ kwam ik erachter dat ik dit ook gewoon in mijn eigen oven kan doen. En dat kwam mooi uit. Want ik had van de week een aantal bananen die open waren gegaan toen ik een andere banaan van de tros afhaalde en ik zag het niet zitten om ze allemaal in 1 keer op te eten. Een mooi moment voor mijn eerste In Stock Cooking experiment!  Wil jij ook de strijd tegen voedselverspilling aangaan vanuit je eigen huis? Lees hier de review van ‘In stock Cooking’.

fruit drogen: banaanGedroogde banaan

Zoals in het boek werd aangegeven verwarmde ik eerst de oven voor op 60 graden Celsius. Terwijl de oven aan het voorverwarmen was, sneed ik de banaan in dunne plakjes. Door het fruit zo dun mogelijk te snijden versnel je het droogproces, dus je hebt het een beetje zelf in de hand. De plakjes leg je op een met bakpapier bekleedde bakplaat en deze doe je minimaal 6 uur in de oven. Je kunt er ook voor kiezen om dit een nacht te doen, terwijl je slaapt, maar probeer het eerst eens overdag uit zodat je weet wat je kunt verwachten. Mijn gedroogde banaan was na circa 7 uur klaar. Wanneer je het gedroogde fruit uit de oven houdt moet je het goed laten afkoelen voor je het gaat proeven. Ik proefde er de volgende dag van en het was echt lekker. Het was ook zoeter geworden. Ik ga het ook zeker vaker doen, ook met ander fruit!

Ander fruit drogen

Je kunt allerlei soorten fruit – en ook groenten – drogen, dus als je zelf ook fruit wilt drogen kun je volop gaan experimenten. Denk er wel aan dat ieder fruit weer anders is en afhankelijk van het vochtgehalte ook een langere (of kortere) droogtijd nodig heeft. Houd de oven dus vooral de eerste keren goed in de gaten en schrijf je bevindingen op zodat het steeds gemakkelijker wordt om te doen.

Wat doe je met het gedroogde fruit?

Gedroogd fruit is een heerlijk, gezond tussendoortje. Maar je kunt het ook door je (zelfgemaakte) granola mengen of als topping voor je (havermout)pap gebruiken bij je ontbijt. Probeer zelf uit wat jij het lekkerst vindt!

Heb jij weleens fruit gedroogd? Wat is jouw favoriet?

~ Advertentie Bol.com ~

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *